Rindu Sang Pungguk..

Sunday, June 21, 2009 | Labels: | |
Share

Terang bulan mengisi kelam malam..
Indah sungguh cahayanya nikmat hakiki..
Terpandang bulatnya seri seribu..
Bulan.. kau tegar di situ
Sejuta memandang..


Bulan.. kau punya perindu..
Setia menanti.. berzaman..

Bulan.. kau punya pemuja..
Tawaduk memandang mu.. bila kau muncul..

Bulan.. kau punya Pungguk..
Perindu sepi.. pemuja zalil..


Apa dinanti lagi Pungguk?
Yang dinanti pasti tak datang..

Apa dikenang lagi Pungguk?
Yang dikenang pasti tak benar..

Apa diharap lagi Pungguk?
Yang diharap pasti tak capai..

Apa dipandang lagi Pungguk?
Yang dipandang pasti tak toleh..


Setia sungguh engkau Pungguk..
Rindu mu pada bulan tak tergadai masa..
Sepi sayu hati mu ku rasa sejuknya..
Kejam bulan hanya kerna..
dia tak mengerti.. harga rindu sang pungguk..


Muaz Hadi
Bukit Mertajam


6 comments:

  1. kakeru says:

    Kata orang
    Pungguk perindu sepi
    Setia yang tak berbelah bagi

    Namun
    Tidak itu pada bulan
    Dia hanya bisa mempamer
    Sesuatu yang tak pasti
    Berjanji
    Sesuatu yang takkan ditepati

    Aneh sekali
    Kerana pungguk masih bisa menunggu
    Setia sang perindu
    Bersama kasih yang bertamu

    Apa yang sang perindu tahu
    Hati ini milik dia
    Si pemilik sempurna
    Langsung tiada tara
    Malah tak punya cacat cela

    Sejenak Pungguk lupa
    Bulan takkan pernah sempurna
    Ia hanya makhluk
    Yang lewat mengamat rasa
    Hanya ia punya sakti
    Menyimpan sifat cela
    Tak sejujur leluhur cahaya

    Pungguk
    Ingatku padamu
    Bulan bukan itu
    Biar ia bisa
    Mengalun hati lara

    Namun, itulah aku
    Si Pungguk yang setia
    Ku tahu kau tak sempurna
    Namun kau juga perlu tahu
    Aku hanya mahu
    Melengkapkan indah sempurnamu
    Di mata sang perindu

  2. Hantu says:

    hm... ni mmg deep...
    you can say that si pungguk hanye bertepuk sebelah tangan...
    tapi determination yang pungguk tunjukkan lebih dari syok sendiri, diam mmg gila suke kat si bulan.

    bagi orang luar yang melihat kerenah pungguk yang asyik tunngu si bulan pandang dan notice dia, orang akan ade dua pendapat:
    1. si pungguk mmg bodo...ramai lagi, nak gak tunggu si bulan
    2. mamat nit mmg dewe...lama gile tunggu pun boleh...tegar, gagah.

    tapi pada masa yang sama gak sume orang tau including si pungguk yang penantian itu satu penyeksaan. kecuali si bulan. dia tak paham2 yang si pungguk dok syok kat dia.

    last paragraph, aku rasa, "aku" refer to si bulan. dia reply balik si pungguk punya penunguan, bahawasanye dia tak boleh buat apa2. hanya mampu wujud disisi tapi tak lebih dari hanya wujud.

    good stuff... kudos to you.

  3. azila says:

    pungguk tahu kalau trus tunggu pun tetap tak dapat, tapi dia memilih untuk tunggu jugak.

    dia juga tahu bulan kejam, tapi dia tetap menunggu bulan sebab dia masih ada positif thinkin' kat bulan tu dan assume bulan tak tahu..

    bulan pun bangang, dah ada org yang setia, nak kat dia, lagi nak cari yang lain.. hhhahh

  4. FaZiLa says:

    confess jelah...:)

  5. Anonymous says:

    klau bulan tu tau menilai harga rindu pungguk, apakah tiada cara untuk meneyedarkan bulan tentang harga itu?

  6. aMAZy EVE says:

    like this so much!~

There was an error in this gadget