Terma dan Syarat - Interpretasi Puisi

Tuesday, June 17, 2008 | | 0 comments |
Share

Cabaran interpretasi Puisi karya Muaz Hadi

Benda ni just for fun je, jadi caranya macam ni. kita mulakan dengan post ni http://damai-hati-ini.blogspot.com/2009/06/aku-redha.html
- korang post korang punya tafsiran/apa yang korang faham kat situ.
- terpulang lah nak tafsir line by line ke, rangkap by rangkap ke tak pun summary semua ke
- pemenang akan dinilai menurut apa yang aku rasa best
- tarikh tutup komen tafsiran itu ialah bila aku ada post seterusnya. maknanya by the time aku post puisi seterusnya, komen/tafsiran/interpretasi utk puisi tu ditutup dan pemenang akan diumumkan.

Lepas tu pertandingan akan dilangsungkan untuk puisi seterusnya pulak. Jumlah penyertaan terhad kepada 3 je untuk satu puisi. hehe

Hadiahnya RM10 (cimb bank in/reload top up).

Kisah Sang Blogger

| Labels: | 0 comments |
Share

Huhu, aku ni blogger ke? Soalan penting tu.. Alah pedulik apa, yg penting aku tenang dengan dunia ku. Ada masa lapang aku membebel, ada masa lapang aku mencari mana peluang mencari duit, ada masa lapang aku belajar, aku mengajar, aku membaca, aku mendengar, aku melihat dan apa-apa yang baru ku anggap ilmu berguna buat ku, apa yg lama, ku anggap satu peringatan. Itu sahaja.. Yang penting ada keseimbangan dan aku tahu apa yang aku nak dalam hidup. Biar ada hala tuju, biar ada arah panduan baru tak tersungkur.

Sedar tak sedar aku dah punya 4 Google id dengan 11 blog termasuk blog ini, semuanya masih berfungsi. Paling tidak akan ada saja tulisan baru sekurang-kurang nya sekali sebulan. Kalau aku tak punya masa, aku link kan saja article org lain, asal kan pembaca blog ku dapat ilmu, penulis artikel itu dapat mengembangkan ilmu itu dan aku sebagai medium untuk mereka memberi dan menerima. Secara detail nya;
  • 2 religious blog, asal nya 2, tapi sbb tak terkawal, aku tutup satu sbb aku bukan ustaz, sekadar berkongsi ilmu yg setitis ini. Itu sumbangan aku, aku syukur kerana aku punya anak2 halaqah yg saban kali berkunjung ke situ membawa teman2. Arigatoo semua nya.
  • 1 blog suka2, blog yg korang tgh baca ni lah. ni blog buat aku bebas menjadi aku. huh, aku tetap aku, aku tetap Muaz Hadi!
  • 1 blog kongsi PTC payment proof
  • 2 blog ilmu blogging, kongsi mcm mana buat duit dari blog
  • 5 blog affiliate marketing

Dalam minggu ni insyaAllah, lagi 5 blog menyusul. 5 blog ni adalah kerjasama "Projek Famous" yg menggunakan HonOps sebagai paksinya. Ianya lebih kepada Home Business. Secara kasarnya, usahasama ini melibatkan 3 orang termasuk aku yg mana pecahan keuntungan nya 40% - 30% - 30%. Aku ambil ini sebagai satu batu loncatan untuk terjun ke dunia Affiliate Marketing. Jadi aku tangguhkan projek Blogging to the Bank aku dan fokus kepada Projek Famous. Semua tools, master plan, gerak kerja sudah siap. Aku rasa kalau projek ini berjaya, huhh BOOM aku trus jadi kaya. haha. Lagi pun buat masa ini untuk keyword "online earning for beginner" blog aku still ranking number 1 dari 500 000 results kat Google. Walaupun tak banyak, tapi aku melangkah jugak perlahan lahan... Alah apa salah nya berangan, dengan kekuatan yg ada pada HonOps, aku yakin kami mampu pergi jauh dengan Projek Famous ni.

Aku rasa gembira, dengan masa yg ada sikit masa tunggu simulation running, aku boleh taip blog entries yg boleh bagi manfaat kat org (bukan blog ni la, ni blog suka suka... huhu). Apa2 pun, setakat sekarang, aku dah berjaya membina tapak pendapatan dari internet, blum masuk Fasa Menuai hasil lagik, tapi alhamdulillah, aku dah berjaya buat lebih RM2000 dari internet. Ini serba sedikit pasal aku, masa aku mula2 tulis pasal diri aku dalam mencari duit dari internet. Klik di SINI untuk baca.

Euro2008: Italy vs Holland

Tuesday, June 10, 2008 | | 0 comments |
Share


The best match I've ever seen.! Serius tak tipu. Terbayek. Holland mencatat kemenangan besar 3-0 ke atas Juara Dunia Italy dengan gol oleh Van Nistelrooy, Wesley Sneider n Gio. Semua player dari Liga Sepanyol. Gol Nistelrooy mmg outside tapi aku malas nak komen. Huhu..

Sebenarnya aku mmg tak ikut Euro2008 sbb tak ada England, bukan la sbb aku fan England, tp sbb aku suka tgk England main, Beckham still da best. huhu. Tapi smlm aku lapar, aku turun bli burger, pastu lepak la jap. Start match je dua2 team lancar giler, laju, pantas, passing terbayek, mmg best la. Trus aku lekat kat situ. Tapi mmg best, sesapa yg nak tgk quality football boleh cari rakaman match ni.


Aku rasa Italy kena pakai striker tua la, Inzaghi n Del Peiro, yg ada smlm tak jalan sgt, tumpul. Passing dari Pirlo mmg dah ajaib, superb tapi tu lah tak ada penyudah yg bagus. Tapi yg paling best gol Sneider, lawa seh, bijak. Counter attack yg cemerlang. Ni nak ajak Van baasten masuk Chelsea ni.Entah, tapi dulu masa Mourinho keluar, Van Baasten di lihat 2 kali tgk match Chelsea n duduk kat kawasan VIP di kalangan Abramovich. Tapi at last, Israeli Avram Grant plak yg dilantik.. Skrg Avram dah tak ada, jeng..jeng.. Tapi khabarnya Rijkaard nak masuk, layan jugak. huhu

Aku dah Hidup ku..

Tuesday, June 3, 2008 | Labels: | 0 comments |
Share

Ahh tak mengantuk, fikir punya fikir, baik aku tulis satu entry pasal aku je lah.. dah seminggu tak ada new entry kat blog ni.. hehe. aku tgk stat aku ada je org masuk hari2, entah sapa lah yg minat baca blog merapu aku ni. huhu.

Apa2 pun, I got a new hp!! N70 aku kena curik, dekat 1 bulan jugak aku tak pakai henpon, ye lah, bila nak kuar duit sendiri bli henpon, mmg rasa berat tangan. Jadi dengan berkat cuti sekolah, aku pulang ke rumah kerana kakak2 aku semua balik umah. Sorang2 aku paw, jadi dapat lah fon murah buatan Malaysia, CSL. Boleh tahan jugak. tQ Kak Cik Umamah. MMg dari dulu aku tak pernah bli hp, fon pertama aku Nokia3310, kena rembat kat matrik, Kak Cik jugak yg hadiahkan. Fon kedua aku Nokia "Butterfly", Kak Lin yg bli kan. Sayang kak lin. Mahal masa tuh.. Tapi bila masuk main camp, fon tu rosak, boleh sms je, fon tak dgr apa2. Pastu mak sedara aku hadiahkan henpon baru, Nokia "sabun". Masa tuh RM1k lebih harga dia. Gila la mak ndak bagi henpon mahal kat aku. Habis semua sepupu aku bising, nak buat mcm mana, aku anak sedara kesayangan.. Bangga nya aku.. Tup tup henpon tuh ada problem, aku baiki, pastu tetap ada problem.arghh tension giler, mau tak mau aku bagi je henpon tuh kat adik aku suruh dia trade in. Dia kamceng ngan cine jual henpon kat kampung aku. Trus aku dapat nokia N70. Aku pakai sampai lah grad uia. Tapi fon tu kena rembat masa aku pi solat jumaat. Laknat btul sapa curi hari jumaat plak tuh.!!

9hb ni contract RA aku mati, sedar tak sedar dah 6 bulan aku jadi RA, 9/12 - 9/6. Aku dapat 2 kenaikan gaji dalam masa 6 bulan, 2 paper published, 1 paper pending, 2 conference, 1 lagi 13/6 ni, jadi 3 la conference aku dah gi. Boleh tahan jugak aku. Haha. Kurang2 ada la benda nak crita kat anak cucu nanti..

Minggu lepas aku dah antar email kat supervisor aku cakap aku tak nak renew contract aku yg bakal tamat ni. Trus dia panggil aku, dia igt aku nak resign sbb marah kan dia etc. Laa bila pulak aku nak resign, aku nak cuti jap sbb semester baru bukak Julai nanti. Aku pun nak rehat gak. Lepas grad trus keje, aku tak cuti tuh, nak la aku cuti sblm masuk kelas masters. Lagi pun aku nak settle duit aku ngan RMC, mau dalam RM800 lagik hilang masa tukar contract. Bincang punya bincang, aku sambung contract 1 Julai, wah ada kenaikan gaji lagik. Huhu boleh bli keta mcm ni. Supervisor aku dapat grant baru sbb tuh bleh naik skit. Dr.Hamzah pulak giler kaya grant RM2.4 juta.

Oleh sbb gaduh2 hari tuh, aku rasa supervisor aku boleh rasa lah aku keje sungguh2, mungkin dia tgk claim Azizul tiap malam, tiap hari atas nama aku. Jadi hari tuh dia kata duit grant tuh cukup untuk support aku habiskan 4 sem, walaupun aku buat coursework + research n dia akan bayar. YEEEHAAAAAA. Masa aku tukar mode masters aku jadi coursework n research dia cakap dia tak nak bayar masters aku, dia akan bayar 2 sem je masa aku buat research. Maknanya aku kena cari dalam RM6k untuk 2 sem lagik. huh. Apa lagi aku pun celapak la sana-sini, tup tup dapat RM9k dari Baitulmal Perlis, hah caya lah. Boleh tahan PR aku. Jadi skrg apa aku nak buat ngan RM9k? Aku kena gi bincang balik, mungkin aku amik separuh je kot, duit zakat tu wei, mana bleh aku enjoy2 naik genting. Duit grant tak pe lah aku enjoy. Haha, apa apa pun aku dah tempah bilik kat Vistana Kuantan untuk conference 13hb - sapa suruh aku g conference di luar contract aku.

Jadi 16hb - 1 Julai aku cuti. Aku rasa nak gi lepak Langkawi lah seminggu, bawa laptop aku. Studi buku Rob Benwell sampai khatam, trus start Blogging to the Bank. Aku kena pilih 6 niche, nanti aku pilih product kat ClickBank - trus buat 30 bijik blog. Aku kena set up blog tu untuk running 6 bulan - 1 tahun, jadi aku kena kumpul entries untuk tempoh tuh. Mungkin 1 article per week, jadi aku kena ada 30 article per week. Tgk la mcm mana. Aku rasa boleh set up dalam masa 2 minggu, pastu aku relax je gi kelas + research. Rob Benwell bleh buat RM90k sebulan, tak kan aku tak leh buat RM9k sebulan. Boleh RM2k pun jadi lah. Aku dah ada sikit sebanyak ilmu blogging, SEO, tips Shaun Taylor plus whole content of Rob Benwell punya bahan. WISH ME LUCK!!

There was an error in this gadget