Aku Redha

Tuesday, June 16, 2009 | Labels: | |
Share

Jauh ku renung cahaya itu..
..lama ku renung makin ku ragu
Aku redha.. tapi..

Lama ku nanti sejuk mentari..
...apa dinanti pasti tak jadi
Aku redha.. tapi..

Manis senyum menyingkap rasa..
..tertipu aku rupanya senyum berbisa
Aku redha.. tapi..

Kalam kalbu ku terus membisik..
..dalam maknanya tak terusik
Aku redha.. tapi

Apa dirindu pada bulan yang jauh..
..sedap memandang tapi tak terdakap
Aku redha.. tak tertapi lagi


Muaz Hadi
Kampung Sungai Salak

12 comments:

  1. ilhamputra says:

    sedikit review dari saya tetang maksud puisi ini.

    Ia mengisahkan kecintaan dan kerinduan pada seseorang yang jauh.
    Ia juga mengisahkan kenangan suka duka penulis dengan seseorang. Penulis cuba menceritakan luahan hatinya dan kadang-kadang dia tidak dapat menerima kenyataan dengan apa yang terjadi, namun akhirnya dia terpaksa redha atas semua yang berlaku apabila dia ditak dipedulikan oleh orang yang dirinduinya

    ilhamputra
    wangcyber

  2. surfing says:

    wah mendalam ni maksudnya. aku rasa penulis cuba redha, tapi tak dapat redha sepenuhnya. dia cuba juga redha tapi seluruh hati tak cukup redha dalam kata yang sepenuhnya redha. dia nak melepaskan tapi tak terlepas juga, masih lekat di hati. wah begitu bersastera mera pulak aku!

  3. KNOWLEE says:

    Aku tau, ni mesti pasal aku senyum masa ko kantoi ngan ehem aritu. Hahahahaha...

  4. Muaz Hadi says:

    ~ilhamputra
    menarik. huhu.. tak ada suka, duka je..

    ~surfing
    redha tak sepenuhnya, tapi akhirnya terpaksa redha jugak

    ~knowlee
    haha ada2 je ko. senyum ko tak berbisa, menawan je. ekeke

  5. kakeru says:

    Biacara redha
    Sukar untuk dipuisikan
    Sesukar untuk diikhlaskan

    Redha itu
    Walau dari hati
    Memang sukar untuk dimengerti
    Ada rasa rela, syukur
    Anehnya
    Ia tak bisa luhur

    Itulah aku - manusia
    Bukan tiada rasa yang bersisa
    Redha itu masih hadir
    Namun kala itu
    Kau tahu, ia sukar
    Kau tahu, ia payah
    Namun jika itu pilihannya
    Biarkanku mengalah

    Redhaku pada ketentuan-Nya...

  6. Hantu says:

    hm...saya akan ambil angle negative disini...
    the poet keep on talking about redha...dia redha this...dia redha that...the whole entire poem he is talking about stepping back and redha... it is seems that there are no actions at all and all he did was just "it's not my time yet...maybe next time" tapi next time bende yang sama gak jadi....redha lagi...
    this is my point of view...good poem though...

  7. faathir nak RM10 says:

    directly

    penulis nampak macam ada satu harapan,
    tapi makin lama die fikir balik die mula was-was, betul ke ni..
    tp die masih menaruh harapan,

    penulis menunggu harapan itu utk menjadi kenyataan,
    walaupun die sedar bahawa itu tak mungkin berlaku,
    tapi die masih menaruh harapan

    penulis sedar,
    rupenyer die syok sendiri saja selama ini,
    tapi die masih menaruh harapan

    tapi walaupun die kontrol macho,
    dalam hati die masih terdetik mengharapkan sesuatu,

    tapi akhirnya penulis mengalah,
    mengejar bayang2 tiada guna jika anda membelakangi matahari,
    mengejar bulan tiada guna jika berlari ke timur,
    rupa2 die da salah arah
    sudah sukar untuk berpusing kembali,
    harapan tiada lagi..

    p/s: haha..ayat last tu paling power..

  8. Anonymous says:

    Rasanya penulis nih menyimpan rindu dalam diam pada seseorang.
    Mungkin seseorang yg pernah muncul dalam hidup penulis satu masa dulu dan masih ada lagi sekarang. Tapi penulis hanya dapat lihat dari jauh, dalam senyap.

    Penulis selalu cakap dia redha, tapi hakikatnya dia bukannya redha pun. Kata-kata tu diucapkan berulang kali untuk meyakinkan diri sendiri.

    Penulis menyimpan satu harapan yang seseorang tu akan datang dan membisikkan rasa yang sama. Tapi harapan setakat tinggal harapan. Jadi perkataan ’redha’ tu hanya untuk memujuk diri yang hampir-hampir putus harapan tapi harapan tu tak terputus-putus.

    Akhirnya penulis terpaksa akur yang orang yang ditunggu tu takkan datang. Takdir tak dapat diubah. Redha penulis pada akhir ayat, adalah ’redha’ yang betul-betul redha.

    Haha. Ok tak???

  9. Muaz Hadi says:

    ~kakeru
    ayat ni cantik..mungkin mencakup hampir keseluruhan makna. fuhh
    "Ada rasa rela, syukur
    Anehnya.. Ia tak bisa luhur"

    ~hantu
    nice point of view though. direct to the point. hantu ni siapa ya? kasik la contact detail skit, WC ke WPS ke etc

    ~faathir
    jarang aku nampak ko bersungguh, kali ni tak main2 punya. haha

    ~Anonymous
    part ni mmg menarik, iskk..
    "’redha’ tu hanya untuk memujuk diri yang hampir-hampir putus harapan tapi harapan tu tak terputus-putus."

    p/s yang nak komen kasik nama n dari mana skali, senang nak trace kasik hadiah nanti

  10. abdfatah says:

    ko sememang akan tetap redha dengan apa yang akan berlaku dengan harapan bisa menyejukkan hati yang duka lara nestapa.

    redha itu penting untuk menerima hakikat sebuah kehidupan. sengsara atau bahgia adalah asam garam kehidupan. Tanpa redha apalah makna sebuah kehidupan yang fana ini. Hidup ini hanyalah sementara cuma. redhakanlah segala ketentuan dari Yang Maha Esa.

  11. sukma_pawaka says:

    Mcm ni je kot tafsiran aku..huhu...

    Keredhaan itu milik Tuhan, redha juga diperlukan insan, Redha Tuhan selamatkan insan, Redha insan tanda keimanan (iman kepada qada' dan qadar)

  12. Muaz Hadi says:

    aku rasa kakeru punya paling best lah untuk puisi ni. apa yang cuba dikatakan olhe kakeru ialah bukan semua mampu diredhakan sepenuhnya. kadang boleh terucap tapi bila dinilai semula ianya mmg sukar untuk diikhlaskan. Rela tapi tak sepenuhnya luhur atau tak sepenuhnya tertunjuk...

    apa2pun puisi seterusnya ialah "Rindu Sang Pungguk"

There was an error in this gadget